Pizza tuczy – fakt czy mit?

Pizza uchodzi za danie typu fast food – tak przynajmniej uważa zdecydowana ilość osób. A tymczasem sprawa wygląda nieco inaczej. Dlaczego? Otóż tak zwane „szybkie dania” są znane nie tylko z niemal błyskawicznego czasu przygotowywania, ale także z pokaźnej liczby kalorii. Jeśli chodzi o pizzę to trudno mówić o tych cechach charakterystycznych. Po pierwsze – ten włoski placek wymaga solidnego nakładu czasu (w niektórych przypadkach ciasto może rosnąć nawet kilkanaście godzin). Po drugie – ilość kalorii w pizzy może być bardzo zróżnicowana. Zatem kaloryczność tego włoskiego dania to fakt czy mit?

Ciasto

Najmniej tuczącym składnikiem pizzy jest samo ciasto – wszak to tylko mąka, drożdże, woda i ewentualnie dwie łyżeczki oliwy z oliwek. Według dietetyków najmniej kaloryczne jest ciasto cienkie, które tak naprawdę stanowi pierwowzór włoskiego dania. Znacznie bardziej tuczący jest amerykański wynalazek, czyli pizza na grubym cieście (dlatego też osoby dbające o linię powinny z niego zrezygnować). Dodatkowym sposobem na obniżenie kaloryczności dania jest zastąpienie mąki pszennej mąką kukurydzianą, razową lub bezglutenową, z której także wychodzi doskonała pizza. Warszawa zaprasza smakoszy na placki włoskie przyrządzane z różnych typów mąki.

 

Dodatki

Pizza tuczy - fakt czy mit?O kaloryczności włoskiego placka w dużej mierze decydują dodatki. Jeżeli ograniczymy się do tych podstawowych – w postaci pomidorów, sera mozzarella, bazylii i niewielkiej ilości oliwy z oliwek – to na pewno pizza nie będzie bardzo kaloryczna. Natomiast zbyt duża ilość mięsa (zwłaszcza tego tłustego), sosów na bazie majonezu czy żółtego sera może w znaczący sposób podnieść kaloryczność dania. Oczywiście nie chodzi tutaj o całkowitą rezygnację z ulubionych smaków – czasami po prostu wystarczy wziąć mniej dodatków lub zastąpić je bardziej zdrowymi. I tak pozostanie to doskonała pizza. Białystok zaprasza do pizzerii, w których można spróbować placków w bardzo zróżnicowanych smakach.

Pizza to niewątpliwie jedno z najbardziej ulubionych dań na świecie. I wbrew pozorom – nie należy ona do potraw charakteryzujących się bardzo dużą kalorycznością. Jedna porcja tego doskonałego dania na pewno nikomu nie zaszkodzi.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *