Jak rozpoznać Włoską pizze?

Najpopularniejsze danie kuchni Włoskiej? To oczywiście pizza. Warszawa Bródno, Mokotów, Żoliborz, w każdej dzielnicy stolicy znajdziemy choć jedną pizzerię. Chętnie korzystamy z ich usług, a większość z nich chwali się prawdziwą Włoską pizzą. Czy jednak rzeczywiście są one wykonane wedle przepisów z półwyspu apenińskiego?

Prawdziwa włoska pizza rządzi się swoimi prawami

Przede wszystkim składa się z przaśnego chlebowego ciasta, na którym kładzie się trzy, najwyżej cztery składniki. Wieloskładnikowe pizze to wynalazek rodem z Ameryki i żaden szanujący się Włoch nie będzie wkładał do pizzy wszystkiego, co tylko znajdzie w swojej kuchni. Samo ciasto na pizze robi się z mąki pszennej oraz drożdży i soli. Ciasto musi być wyrabiane ręcznie, często nawet spód przygotowuje się ręcznie. Gotowe ciasto nie może mieć więcej niż 3 mm grubości. Przygotowuje się je w piecach chlebowych, które powinny być opalane drewnem. Temperatura pieczenia powinna być bardzo wysoka nawet ponad 400 stopni. Zanim włożymy ciasto do pieca, lekko posmarujmy je oliwą.

Jak rozpoznać Włoską pizze?

W klasycznym wydaniu wyróżniamy cztery pizze, które są najbardziej charakterystyczne dla Włoch

Pizza marinara. Na której kładziemy pomidory, czosnek i oregano. Pizza Margherita, gdzie znajdziemy pomidory, mozzarelle i bazylie, a także pizza neapolitana, zawierająca pomidory, filety anchois, mozzarella plus dekoracja z kaparów. Ostatecznie jest jeszcze pizza romana z warzywami, przeważnie są do wyboru. Może to być cebula, karczochy, cukinia lub bakłażan, oraz ser, pomidory i kapary albo zioła. Musimy też wiedzieć, że „bogactwo” pizzy zależy od tego, z jakiego regionu Włoch pochodzi. Im bardziej na południe, tym pizza jest skromniejsza i jednocześnie bogatsza w zioła. W oryginalnej pizzy z Sycylii nie znajdziemy nawet sera. Wynika to z faktu, że historycznie, regiony południowe Włoch zawsze były uboższe od uprzemysłowionej i zurbanizowanej północy. To wpłynąć musiało na tradycje kulinarne i sposób, w jakim komponowano pizzę. W całej Italii popularne jest jednak przaśne ciasto chlebowe wyłącznie z oliwą i rozmarynem.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/warszawa-brodno

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *